PubMed Nedir? PubMed'de Türkçe Makalelere Erişim ve Yardımcı Alıntı Araçları

Bu sayfada; PMID2cite akademik alıntılama aracı uygulamaları, PubMed Türkçe makale araçları ve doğru akademik alıntılama ile ilgili ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

PubMed nedir?
PubMed, tıp ve ilişkili biyomedikal (yaşam bilimleri, davranış bilimleri, kimyasal bilimler, biyomühendislik vb.) alanlarda hakemli dergilerde basılmış 30 milyonun üzerinde makaleye ait kaynakça ve özetlerinin tutulduğu, devamlı güncellenen devasa bir veritabanıdır. Makalelerin tam metin içerikleri PubMed veritabanında yer almaz, kullanıcıya ilgili yayıncıya ait web bağlantıları sunulur. MEDLINE, PubMed Central (PMC) ve Bookshelf gibi National Library of Medicine - Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM) kaynakları PubMed bileşenleri arasındadır.

PMID nedir?
PubMed'de bulunan kayıtları niteleyen tekil ve kayda özgü sayısal tanımlayıcıya PubMed ID veya PMID denir.

PubMed'de Türkçe makalelere nasıl erişilir?
PubMed'de hem Türkçe, hem de diğer dillerde yayın yapan Türkiye kökenli dergiler bulunmaktadır. Dergi yayıncısı Türkiye'den olan ve Pubmed'de indekslenen dergilere (PubMed Türk dergileri) dair en güncel listeye Türkiye'den yayın yapan PubMed indeksli dergiler bağlantısından ulaşılabilir. PubMed'de yer alan ve yayıncısı Türkiye'de bulunan dergiler arasından; Türkçe yayın içeriğine sahip dergilerin 2024 yılı için en güncel listesine PubMed Türkçe bağlantısı ile; İngilizce dilinde yayın içeriğine sahip Türkiye kökenli dergilere ise PubMed İngilizce bağlantısından ulaşabilirsiniz. Bir sonraki adımda, dergi adına tıklanarak ise daha detaylı aramalar yapmak mümkün.
Alternatif olarak, PubMed'deki tüm Türkçe makalelere de erişmek mümkün. Gelen liste ücretli ve ücretsiz olan tüm yayınları içereceği için, arzu ederseniz PubMed'deki ücretsiz erişilebilen Türkçe makaleleri de filtreleyebilir ve neticede PubMed'deki açık erişime sahip Tükçe makalelerin PDF sürümlerine ücretsiz erişebilirsiniz. Benzer şekilde, Türkçe PubMed derleme, ya da son 5 yılda PubMed'de erişime açılan Türkçe yayınlar vb. gibi farklı birçok filtrelemeler yapmak da mümkündür.

DOI nedir?
DOI, Türkçe karşılığı dijital nesne tanımlayıcı olan İngilizce "digital object identifier" ifadesinin baş harflerinin birleşimi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır. DOI, internette kullanıcı erişimine sunulan makale ve dökümanlara kalıcı bir adres tanımlayıcı olarak kullanılmaktadır. Kayda özgü olan herbir DOI; harf, rakam ve sembollerin birleşimi bir dizilimdir.
Sadece DOI kullanarak AMA, Vancouver, APA ve MLA stillerinde doğrudan makale alıntılama yapabilirsiniz.

PMID'den DOI'ye ya da DOI'den PMID'ye geçiş yapılabilir mi?
PubMed ID’den DOI’ye ve DOI’den PubMed ID’ye dönüştürücü araçlarımızı kullanarak bu işlemi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, toplu PMID DOI dönüştürücü aracılığıyla da birden fazla PMID-DOI dönüşümünü aynı anda yapabilirsiniz.

PubMed'de atıf tarama nasıl yapılır?
PubMed Anasayfası'nda karşımıza gelen basit arama kutucuğu kullanılarak, ya da PubMed Gelişmiş Arama Oluşturucu kullanılarak; yazar adları, sayfa bilgileri, yayın tarihi, yayın platformu, yayıncı bilgileri, MeSH bilgileri vb. atıf bileşenleri üzerinden çok daha detaylı aramalar gerçekleştirilebilir.
PMID2cite PubMed atıf sayıcı arayüzü kullanarak PubMed’deki herhangi bir kaydın atıf sayısını ve atıf listesini görebilir ve PubMed'de atıf tarama yapabilirsiniz.

PubMed'den kaynak nasıl gösterilir?
Bunun için özel olarak geliştirdiğimiz birçok aracımız mevcut! Öncelikle, eğer kendi alıntılama stilinizi sıfırdan oluşturmak istiyorsanız size dahili alıntı oluşturucumuzu önerebiliriz. Onun haricinde, yayıncıya veya dergiye özgü önceden tanımlanmış alıntı stilleri de mevcut. Ayrıca, hızlı stillere de bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Daha fazlası için, Nasıl yapılır.

Doğru dergiyi nasıl seçerim?
Emek ve zaman harcadığınız çalışmanızın mümkün olan en yüksek etki değerine sahip dergide ve en kısa zamanda kabul alarak yayınlanmasını arzu edersiniz. Ancak, her zaman bu gerçekleşmeyebilir. Burada doğru derginin, doğru yayıncının ve doğru platformun seçilmesi öne çıkmaktadır. Eğer biyomedikal ve tıp alanlarında hakemli dergilerde yayın yapmak istiyorsanız ve doğru dergiyi seçmede desteğe ihtiyacınız var ise, size iyi bir haberimiz var! PubMed Dergi Bulucu kullanarak araştırmanız için en doğru dergiyi bulabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan bu araç için sadece çalışmanıza benzer olan birkaç PubMed kaydına ait PMID numaralarını girmeniz yeterli. Sonrasında, yaklaşık bir saniye içinde önünüzde aday dergi listesini göreceksiniz!

Vancouver Stili'nde kaynak nasıl gösterilir?
Alıntılarınızı Vancouver Stili'ne dönüştürmek için tekli veya toplu PubMed ID alıntılama araçlarını kullanabileceğiniz gibi; aynı zamanda Vancouver Stili'ne özgü DOI alıntılama aracını da kullanabilirsiniz.

Sağlam ve güvenilir kaynak gösterme nasıl olmalıdır? *
İşte araştırma makalelerinde alıntılamada işinize yarayacak 10 altın kural!

*Bart Penders tarafından kaleme alınan makaleden özetlenerek Türkçe'ye çevrilmiştir. Daha detaylı bilgi için lütfen İngilizce dilinde yazılan makalenin tamamına başvurun. Penders B (2018) Ten simple rules for responsible referencing. PLoS Comput Biol 14(4): e1006036.

Twitter: @pmid2cite

PMID2cite Turkish promo page, © 2018-2024, All rights reserved.